Masa lejna w proszku G&S nr 208

17,50 zł
Brutto
clear

Jak rozrabiać szkliwo?

Poniżej przedstawiamy tabelkę z zalecanymi proporcjami uwzględniając typ szkliwa i sposób nakładania.

Poniższe proporcje dotyczą ilości wody (w gramach) jaką należy dodać na 1 kg szkliwa.

Jak rozrabiać szkliwo:

Typ szkliwa Ilość wody na 1 kg szkliwa przy nakładaniu pędzlem Ilość wody na 1 kg szkliwa przy nakładaniu poprzez zanurzanie/polewanie
Transparetnte (przezroczyste) 700-800 ml/g 900-1000 ml/g
Połtranspertne (jednolite kolorowe) 600-650 ml/g 750-800 ml/g
Efektowe  580-600 ml/g 650-750 ml/g
Matowe 580-630 ml/g 700-750 ml/g

*Szkliwa firmy Glazur Servis (AS Keramik) - te, które na początku symbolu mają AS - zalecamy rozrabiać na rzadsze (górna granica, ewentualnie + 80 ml)
Szkliwo należy rozrobić do konsystencji "śmietanki do kawy" - gdy jest zbyt rzadkie będzie spływać po pracy po nałożeniu, gdy jest za gęste będzie się . 
Szkliwa należy nakładać 2-3 (czasem nawet 4 warstwy) - każdą kolejną, dopiero gdy poprzednia przeschnie. 

Więcej o szkliwach i ceramice, możesz przeczytać na naszym blogu dostępnym tutaj. 
Jesteśmy tu dla Ciebie i chętnie doradzimy jeśli masz jakiekolwiek ceramiczne pytania: 
info@at-ceramika.pl
574 740 950 
Opakowanie gliny
  • 5 kg
  • 25 kg
Ilość
Dostępne
favorite favorite_border

Instrukcja rozrabiania masy w zakładce powyżej "Jak rozrabiać?"
Masa lejna w proszku do samodzielnego upłynnienia. 

Maksymalna temperatura wypału 1280°C.  

Do upłynnienia masy potrzebne są upłynniacze - polecany środek: https://at-ceramika.pl/uplynniacze-do-masy-208-dolaflux-b-giessfix-162-dla-5-kg-p-3298.html

Czas dostawy 1 tony ustalany indywidualnie. 

208p
22 Przedmioty

Opis

Producent
Goerg&Schneider
Zawartość % szamotu
0 %
Kolor po wypale
Jasna
Maksymalna temperatura wypału
+ 1250°C
Absorpcja wody
1070 °C: 10%, 1140 °C: 7%, 1240 °C: 1%
Skurcz przy wypale
1070 °C: 3%, 1140 °C: 4%, 1240 °C: 7%
Skurcz przy wysychaniu
4%

Pliki do pobrania

Karta charakterystyki masy

208

Pliki do pobrania (133.19k)

Zalecenia producenta

208

Pliki do pobrania (130.61k)

Na 1 kg proszku masy lejnej G&S 1100 należy dodać:
380 g wody + 1 g upłynniacza Dolaflux SP + 1,4 g upłynniacza Giessfix 162

Sposób przygotowania:

1. Odmierzoną ilość wody wlej do pojemnika. 
2. Rozważ potrzebną ilość upłynniaczy i dodaj do wody (upłynniacze mogą być zmieszane ze sobą). 
3. Dokładnie wymieszaj. 
4. Ciągle mieszając, powoli dodaj odpowiednią ilość masy do wody z upłynniaczami. 
5. Energicznie mieszaj otrzymaną masę przez kilka - kilkanaście minut (producent zaleca 30 minut) - możesz użyc miksera lub wiertarki z odpowiednią końcówką. Uwaga: Podczas mieszania należy uważać, aby do masy nie dostały się pęcherzyki powietrza - tak może się stać przy zbyt energicznym mieszaniu. Długość mieszania jest uzależniona od ilości - jeśli sporządzasz większą ilość mieszaj dłużej.  
6. Rozpocznij powolne mieszanie przez około minutę, aby zaszła reakcja pomiędzy upłynniaczem a masą (mogą pojawić się bąbelki). 

Sprawdzenie masy lejnej:
Aby upewnić się, że masa lejna jest właściwie sporządzona należy ją zważyć. 
Pomiarów należy dokonywać przed rozpoczęciem odlewania, każdorazowo jeśli masa nie była używana przez co najmniej kilka godzin. 
 
1 litr otrzymanej masy powinien ważyć 1,83-1,84 kg (100 ml waga 183-184 g)
Jeśli otrzymana waga jest wyższa dodaj trochę wody. 
Jeśli otrzymana waga jest niższa dodaj suchego proszku*. 

* Rada: Sporządzona masa lejna źle łączy się z suchym proszkiem, zalecane jest unikanie zbyt niskiej wagi, ponieważ łatwiej dodać wody do otrzymanego roztworu.