Feel the Clay – “Spożywczość” cz. II
Pierwszą część artykułu o “spożywczości”, dotyczącą odpowiedniej temperatury wypału prac możecie przeczytać tutaj. Ten wpis będzie poświęcony odpowiednim szkliwom – poruszamy temat zagrażających związków oraz wspomnimy o pękaniu szkliw w kontekście spożywczości.
Przed rozpoczęciem lektury chcielibyśmy zaznaczyć, że wpis odnosi się do szkliw gotowych (w proszku lub fluidzie), takich które oferujemy w naszym sklepie i nie należy go przedkładać na szkliwa samodzielnie wykonywane, a więc zaczynamy:
spożywczość prac II
W skrócie o niespożywczości szkliw możemy mówić, gdy podczas użytkowania pracy wydzielają się szkodliwe substancje,w zagrażających zdrowiu ilościach, wskutek małej stabilności szkliwa. Producenci szkliw mają ściśle określony normy dotyczące zawartości różnych pierwiastków i wykonują serię testów każdego ze szkliw. Wiele z pierwiastków są niebezpieczne dla zdrowia dopiero po przekroczeniu pewnych wartości. Jeśli te wartości zostaną przekroczone lub w testach wyjdzie, że szkliwo jest zbyt mało stabilne, producenci odpowiednio oznaczają takie szkliwo. Wydzielanie się takich substancji ze szkliwa może doprowadzić do zatrucia oraz odkładania się substancji w organizmie. Oczywiście nie jesteśmy lekarzami, ani portalem medycznym, więc nie będziemy przedstawiać listy objawów, ale dla zainteresowanych możecie porozmawiać z lekarzem o: zatruciu ołowiem, zatruciu kadmem czy innymi metalami.
Ciekawe jest to, że niedawno przepisy zostały bardzo zaostrzone, a wartości te obniżone. Obecnie na szkliwach zostaje oznaczona również miedź, ze względu na stanowiące zagrożenie dla organizmów wodnych. Jednak miedź zawarta akurat w tych szkliwach nie będzie wpływać na spożywczość szkliwa po wypale (na miedź muszą uważać osoby, które mają genetyczne zaburzenia usuwania miedzi z organizmu).
Główne związki, których zawartość wyklucza ze “spożywczości”
Poniżej opiszemy najczęstsze związki, które wykluczają ze spożywczości, ale każdy metal po przekroczeniu pewnych wartości lub będący w zbyt mało stabilnym szkliwie może być szkodliwy, ponieważ będzie się “wydzielał/wymywał” (ang. leaching).
-
- Ołów (Pb) – jest szkodliwy dla zdrowia i środowiska, a producenci zdecydowanie unikają jego stosowania. Niektóre ze szkliw z jego zawartością zostały wycofywane. Szkliw z ołowiem nie zalecamy również do używania na zewnątrz naczyń. Ciekawy artykuł, w którym znajduje się zdjęcie krwi osoby zatrutej ołówiem możecie przeczytać tutaj : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5135532/
- Kadm (Cd) – wchodzi w reakcję ze środowiskiem kwaśnym. Szkliwa z jego zawartością mają bardzo charakterystyczne efekty – są intensywne, nasycone, np. TC 7962 Limonka, TC 7969 Zielone Efektowe, TC 7966 Kardynał, TC 7967 Mohnrot. Już wiecie jaki efekt mamy na myśli? Być może ze względu na obowiązujące graniczne wartości, o których pisaliśmy wyżej są szkliwa, które wyglądają na kadmowe, a jednak nie ma na nich takich oznaczeń. Są to na przykład Botz 9597 lub Botz 9606. My podchodzimy do nich z rezerwą 😉
- Cynk (Zn) i szkliwa krystaliczne – struktura kryształów nie należy do stabilnych, dlatego żadnego ze znanych nam szkliw krystalicznych opartych na cynku (gotowych, znów nie mówimy o samoróbkach) nie należy stosować do wnętrza naczyń mających kontakt z żywnością.
Matowe szkliwa
W przypadku odpowiednio spieczonych prac szkliwa matowe są jak najbardziej bezpieczne. Chociaż nie polecamy ich do talerzy i wnętrz misek, ponieważ dźwięk przesuwania sztućców o taką powierzchnię przywołuje ciarki już na samą myśl a na jasnych szkliwach zazwyczaj pojawiają się rysy i wpływa to na estetykę.
A co z rzeczami wypalonymi w raku?
3 x nie! Dlaczego? Przeczytacie w artykule za tydzień, który będzie podsumowaniem dwóch dotychczasowych i ostatnim zamykającym serię “spożywczości”.
Harys szkliwa a spożywczość
W związku z poprzednim artykułem pojawił się wątek harysu na szkliwie*.
Jeśli szkliwo nie harysuje to zabezpieczy prace przed chłonięciem wody, nawet jeśli praca nie będzie mieć odpowiedniego spieku, ALE według nas lepiej opierać się na spieku jako wyznaczniku spożywczości, ponieważ:
- zdecydowana większość szkliw harysuje (oczywiście, gdy sami robimy szkliwa metodą prób i błędów łatwiej jest wykluczyć to zjawisko)
- harys niekoniecznie musi być widoczny “gołym okiem”
- to, że w momencie wyjęcia pracy z pieca powierzchnia jest idealna i gładka nie znaczy, że taka pozostanie, harys może pojawić się albo z biegiem czasu albo już po pierwszych użyciach, np. wlaniu gorącej wody, podgrzaniu w mikrofalówce, ogólnie szoków termicznych (np przy myciu w zmywarce).
Co ciekawe nawet naczynia z komercyjnych sklepów, jak Ikea, potrafią popękać po kilku miesiącach.
Inną dyskusyjną sprawą jest pozostawanie resztek jedzenia w spękaniach. Z jednej strony istnieje opinia, że zostają i po prostu ulegają zepsuciu, przez co rozwijają się w ten sposób bakterie i pleśń. Z drugiej strony niekoniecznie tak jest, bo resztki te można domyć, a odpowiednio wypalona glina na pewno zmniejszy ryzyko rozwijania się jakichkolwiek żyjątek 🙂
*dla osób, które jeszcze nie wiedzą co to, bo jeszcze nie opublikowaliśmy artykuły na ten temat: (skrótowo) jest to pękanie szkliwa, taki niepożądany efekt krakle.
Jak sprawdzić spożywczość szkliw?
W przypadku gotowych szkliw robią to za Was producenci. Jest jednak test, który możecie wykonać sami. Do takiej pracy wystarczy wlać (lub położyć, jeśli nie ma możliwości wlania) sok z cytryny/ocet/kawałek cytryny, następnie poczekać i obserwować. Jeśli na szkliwie po kilku godzinach, czy nawet dobie, zauważycie zmiany, np. odbarwienia, to znaczy, że naczynie weszło w reakcję i coś się wydziela. Nie traktujmy jednak wyniku jako 100% wyznacznik. Jeśli po takim teście ze szkliwem nic się nie stało, a producent i tak klasyfikuje je jako niespożywcze, to wcale nie znaczy, że mamy go użyć na naczyniu!
Jak bardzo zaszkodzi mi jabłko z kadmowej patery?
Nie oszukujmy sie, żyjemy w świecie już zanieczyszczonym i źródeł zagrożeń jest wiele, np.: powietrze, dym papierosowy, żywność z zanieczyszczonych gleb. Na pewno warto mieć na uwadze fakt, że takie “kadmowe jabłuszko” przyczyni się do zwiększenia kadmu w organizmie. Ale, czy takie jedno jabłko od razu nas zatruje? Nie powinno, lecz wiedzmy, że kadm tam jest i nie jest obojętny dla naszego zdrowia tak samo jak picie z plastikowej butelki nagrzanej na słońcu!
I znów napiszemy:
Jeśli nieświadomie wykonałeś “niespożywczą pracę” głowa do góry! Po prostu nie popełniaj tego błędu i poinformuj użytkowników, przecież nie zrobiłeś tego specjalnie.
W tej samej kategorii:
Regulamin
Regulamin sklepu internetowego Niniejszy Regulamin określa ogólne warunki i zasady oraz sposób sprzedaży prowadzonej przez PRACOWNIA CERAMICZNA KAMIONKA Paula Strojna-Dworzecka ul. Mirabelki 11, 05-152 Pieńków, NIP 6631641214, REGON 260134696, za pośrednictwem sklepu internetowego https://at-ceramika.pl/ zwanego poniżej „Sklepem Internetowym”. Regulamin określa również zasady i warunki świadczenia przez Sklep Internetowy usług nieodpłatnych drogą elektroniczną. 1 Definicje Dni robocze - oznacza dni tygodnia od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy. Dostawa - oznacza czynność polegającą na dostarczeniu Klientowi przez Sprzedawcę, za pośrednictwem Dostawcy, produktów określonych w zamówieniu. Dostawca - oznacza podmiot, z którym współpracuje Sprzedawca w zakresie wykonywania dostawy produktów. Hasło - oznacza ciąg znaków literowych, cyfrowych lub innych wybranych przez Klienta podczas rejestracji w Sklepie Internetowym, wykorzystywanych w celu zabezpieczenia dostępu do Konta Klienta. Klient - oznacza podmiot, na rzecz którego zgodnie z Regulaminem i przepisami prawa będą świadczone usługi drogą elektroniczną, lub z którym zawarta będzie Umowa sprzedaży. Konsument - oznacza osobę fizyczną dokonującą z przedsiębiorcą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową. Konto Klienta - oznacza usługę elektroniczną, oznaczoną indywidualną nazwą i Hasłem podanym przez Klienta. Inaczej jest to panel w systemie teleinformatycznym Sprzedawcy, pozwalający na korzystanie przez Klienta z dodatkowych funkcjonalności i usług. Klient uzyskuje dostęp do Konta za pomocą Loginu i Hasła. Klient loguje się na swoje Konto po dokonaniu rejestracji w Sklepie Internetowym. Konto umożliwia zapisywanie i przechowywanie informacji o danych adresowych Klienta do wysyłki Produktów, śledzenie statusu Zamówienia, dostęp do historii Zamówień oraz innych usług udostępnianych przez Sprzedawcę. Login - oznacza indywidualne oznaczenie Klienta, przez niego ustalone, składające się z ciągu znaków literowych, cyfrowych lub innych, wymagane wraz z Hasłem do założenia Konta Klienta w Sklepie Internetowym. Login jest adresem
Służysz społeczności blogowej, pięknie składasz frazy. przyjmij najszczersze wdzięczności moich wyrazy 🙂
It is actually a great and useful piece of information. I’m happy that you simply shared this useful
info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.
Superb, what a web site it is! This webpage provides valuable data to us, keep it up.
Itís difficult to find experienced people for this topic, however, you sound like you know what youíre talking about! Thanks