Polski English

A&T Ceramika - Rozwiń z nami swoją pasję - artykuły dla ceramików

0,00 zł
Feel the Clay - "Spożywczość" cz. III

 

 

   To już trzecia część o „spożywczości” prac z serii wpisów Feel the Clay.  Dziś zbierzemy wszystko razem, podsumujemy i wytłumaczymy, dlaczego prace wypalone w raku nie nadają się do kontaktu z żywnością. Jednocześnie ten wpis będzie apelem do wszystkich ceramików. Dodamy, że absolutnie nie jest skierowany bezpośrednio do jakieś osoby, dotyczy raczej niepokojącego trendu wynikającego z nieświadomości.




spożywczość prac III
...

   Pierwszy wpis mówił o odpowiedniej temperaturze wypału, a kolejny o właściwych szkliwach. Są to dwa warunki, których spełnienie zagwarantuje nam, że praca będzie mogła być bezpiecznie używana na co dzień. W sprawie używania odpowiednich szkliw nie było zbyt wielu pytań, jednak wciąż nieco wątpliwości budzi pierwsza część.  

Odpowiedni spiek pracy nadajemy przy drugim wypale, nie ma potrzeby (i nawet nie powinno się) wypalać biskwitu powyżej 1000°C!  Zastanawia nas skąd tyle pomysłów na wypał biskwitu w temperaturze 1100°C ? Na tak wysoko wypalonym biskwicie szkliwo bardzo źle się przyjmuje na pracy, nie wsiąka w nią.

Klasyczny schemat powinien wyglądać tak:

1. Biskwit wypalamy do około 980°C (zawsze, nawet jak robimy kubek lub jakąś ozdobę na zewnątrz).

2. Nakładamy szkliwo.

3. Wypalamy drugi raz ze szkliwem. Jeśli coś ma być użytkowe, to dopiero w tym wypale ustawiamy odpowiednią temperaturę (a nie w pierwszym).

 

Oczywiście są takie sytuacje, w których możemy wypalić pracę od razu na wyższą temperaturę. Uważajcie jednak, taki wypał nie jest bezpieczny - prawdopodobieństwo wybuchnięcia i popękania pracy w czasie wypału jest o wiele większe!

Zmiana powyższego schematu może być przydatna, gdy:

- na pracę nie chcemy nakładać szkliwa,

- praca musi mieć wysoki spiek i aby go uzyskać należy ją wypalić na 1200°C, ale chcemy użyć szkliwa na dużo niższą temperaturę.

A co z pracami w wypalonymi w technice raku?

3 x Nie. 

NIE – temperatura wypału takiej pracy nie jest wystarczająca i zdecydowana większość glin nie będzie spieczona.

NIE – szkliwa pod wpływem wypału raku zazwyczaj nie są spożywcze. Metale dające te piękne efekty są „na wierzchu” i zdecydowanie wejdą w reakcję z żywnością i dostaną się do naszego organizmu.

NIE – sadza i produkty spalania, które powstają podczas raku też nie są dobre dla naszego zdrowia. I zwykłe umycie zdecydowanie nie wystarczy.

 

Uprzedzając pytania i kontr komentarze – tradycyjne Japońskie wypały, owszem były zbliżone do dziś znanej nam techniki raku, jednak trwały zdecydowanie dłużej i to co dziś robimy jako raku, kiedyś wyglądało inaczej.

Jeszcze raz to napiszemy – nie używajcie rzeczy wypalonych w klasycznym, dziś znanym nam raku, jak zwykłych naczyń!


...

Prosimy Was nie bądźcie obojętni.
Będąc w restauracjach z ogromnym smutkiem oglądamy naczynia niespożywcze  (zarówno zbyt nisko wypalone lub ze szkliwami szkodliwymi dla zdrowia). Zawsze sygnalizujemy tę sprawę menadżerowi. Uprzejmie, bez awantur, bez wymądrzania się i bez pretensji. A jeśli Wy również macie pewność, co do niespożwyczości takiej pracy to miło napomnijcie o tym obsłudze.
...



Chcielibyśmy zakończyć temat spożywczości tym wpisem.

Jeśli zdarzało Ci się wykonać "niespożywczą pracę", nie obwiniaj się, przecież nie byłeś tego świadomy, nie zrobiłeś tego z premedytacją! Po prostu nie powtarzaj tego błędu, a jeśli wiesz kto może używać takiego wyrobu, po prostu poinformuj go o tym :)

Jeśli jednak z pełną premedytacja i posiadaną wiedzą, rozdajesz lub co gorsza sprzedajesz takie rzeczy, uczysz ceramiki nie dbając o zasady "spożywczości" , to naszym zdaniem jest to postępowanie nieetyczne i niezwykle niewłaściwe. Narażasz zdrowie innych, nie mówiąc już o poważnych konsekwencjach dla kobiet w ciąży, karmiących piersią czy dzieci.








Wpis jest częścią cyklu Feel the Clay realizowanym przez A&T Ceramika

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w swojej przeglądarce.