Polski English

A&T Ceramika - Rozwiń z nami swoją pasję - artykuły dla ceramików

0,00 zł
Feel the Clay - "Spożywczość" cz. II




    Pierwszą część artykułu o "spożywczości", dotyczącą odpowiedniej temperatury wypału prac możecie przeczytać tutajTen wpis będzie poświęcony odpowiednim szkliwom - poruszamy temat zagrażających związków oraz wspomnimy o pękaniu szkliw w kontekscie spożywczości. 

    Przed rozpoczęciem lektury chcielibyśmy zaznaczyć, że wpis odnosi się do szkliw gotowych (w proszku lub fluidzie), takich które oferujemy w naszym sklepie i nie należy go przedkładać na szkliwa samodzielnie wykonywane, a więc zaczynamy:



spożywczość prac II
...

    W skrócie o niespożywczości szkliw możemy mówić, gdy podczas użytkowania pracy wydzielają się szkodliwe substancje,w zagrażających zdrowiu ilościach, wskutek małej stabilności szkliwa. Producenci szkliw mają ściśle określony normy dotyczące zawartości różnych pierwiastków i wykonują serię testów każdego ze szkliw. Wiele z pierwiastków są niebezpieczne dla zdrowia dopiero po przekroczeniu pewnych wartości. Jeśli te wartości zostaną przekroczone lub w testach wyjdzie, że szkliwo jest zbyt mało stabilne, producenci odpowiednio oznaczają takie szkliwo. Wydzielanie się takich substancji ze szkliwa może doprowadzić do zatrucia oraz odkładania się substancji w organizmie. Oczywiście nie jesteśmy lekarzami, ani portalem medycznym, więc nie będziemy przedstawiać listy objawów ale dla zainteresowanych możecie porozmawiać z lekarzem o: zatruciu ołowiem, zatruciu kadmem czy innymi metalami. 

Ciekawe jest to, że niedawno przepisy zostały bardzo zaostrzone, a wartości te obniżone. Obecnie na szkliwach zostaje oznaczona również miedź, ze względu na stanowiące zagrożenie dla organizmów wodnych. Jednak miedź zawarta akurat w tych szkliwach nie będzie wpływać na spożywczość szkliwa po wypale (na miedź muszą uważać osoby, które mają  genetyczne zaburzenia usuwania miedzi z organizmu).



Główne związki, których zawartość wyklucza ze "spożywczości"  

     Poniżej opiszemy najczęstsze związki, które wykluczają ze spożywczości ale każdy metal po przekroczeniu pewnych wartości lub będący w zbyt mało stabilnym szkliwie może być szkodliwy, ponieważ będzie się “wydzielał/wymywał” (ang. leaching).
  • Ołów (Pb) - jest szkodliwy dla zdrowia i środowiska, a producenci zdecydowanie unikają jego stosowania. Niektóre ze szkliw z jego zawartością zostały wycofywane. Szkliw z ołowiem nie zalecamy również do używania na zewnątrz naczyń. Ciekawy artykuł, w którym znajduje się zdjęcie krwi osoby zatrutej ołówiem możecie przeczytać tutaj : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5135532/


  • Kadm (Cd) - wchodzi w reakcję ze środowiskiem kwaśnym. Szkliwa z jego zawartością mają bardzo charakterystyczne efekty - są intensywne, nasycone, np.  TC 7962 Limonka, TC 7969 Zielone Efektowe, TC 7966 Kardynał, TC 7967 Mohnrot. Już wiecie jaki efekt  mamy na myśli? Być może ze względu na obowiązujące graniczne wartości, o których pisaliśmy wyżej są szkliwa, które wyglądają na kadmowe, a jednak nie ma na nich takich oznaczeń. Są to na przykład Botz 9597 lub Botz 9606. My podchodzimy do nich z rezerwą ;)

  • Cynk (Zn) i szkliwa krystaliczne - struktura kryształów nie należy do stabilnych, dlatego żadnego ze znanych nam szkliw krystalicznych opartych na cynku (gotowych, znów nie mówimy o samoróbkach) nie należy stosować do wnętrza naczyń mających kontakt z żywnością.

Matowe szkliwa

   W przypadku odpowiednio spieczonych prac szkliwa matowe są jak najbardziej bezpieczne. Chociaż nie polecamy ich do talerzy i wnętrz misek, ponieważ dźwięk przesuwania sztućców o taką powierzchnię przywołuje ciarki już na samą myśl a na jasnych szkliwach zazwyczaj pojawiają się rysy i wpływa to na estetykę. 


A co z rzeczami wypalonymi w raku?

3 x nie! Dlaczego? Przeczytacie w artykule za tydzień, który będzie podsumowaniem dwóch dotychczasowych i ostatnim zamykającym serię “spożywczości”.


Harys szkliwa a spożywczość

W związku z poprzednim artykułem pojawił się wątek harysu na szkliwie*.

Jeśli szkliwo nie harysuje to zabezpieczy prace przed chłonięciem wody, nawet jeśli praca nie będzie mieć odpowiedniego spieku ALE według nas lepiej opierać się na spieku jako wyznaczniku spożywczości, ponieważ:

  • zdecydowana większość szkliw harysuje (oczywiście, gdy sami robimy szkliwa metodą prób i błędów łatwiej jest wykluczyć to zjawisko)

  • harys niekoniecznie musi być widoczny “gołym okiem”

  • to, że  w momencie wyjęcia pracy z pieca powierzchnia jest idealna i gładka nie znaczy, że taka pozostanie, harys może pojawić się albo z biegiem czasu albo już po pierwszych użyciach, np. wlaniu gorącej wody, podgrzaniu w mikrofalówce, ogólnie szoków termicznych (np przy myciu w zmywarce).

Co ciekawe nawet naczynia z komercyjnych sklepów jak Ikea potrafią  popękać po kilku miesiącach.


Inną dyskusyjną sprawą jest pozostawanie resztek jedzenia w spękaniach. Z jednej strony istnieje opinia, że zostają i po prostu ulegają zepsuciu, przez co rozwijają się w ten sposób bakterie i pleśń. Z drugiej strony niekoniecznie tak jest, bo resztki te można domyć,a odpowiednio wypalona glina na pewno zmniejszy ryzyko rozwijania się jakichkolwiek żyjątek :)


*dla osób, które jeszcze nie wiedzą co to, bo jeszcze nie opublikowaliśmy artykuły na ten temat: (skrótowo) jest to pękanie szkliwa, taki niepożądany efekt krakle.




Jak sprawdzić spożywczość szkliw?

W przypadku gotowych szkliw robią to za Was producenci. Jest jednak test, który możecie wykonać sami. Do takiej pracy wystarczy wlać (lub położyć, jeśli nie ma możliwości wlania) sok z cytryny/ocet/kawałek cytryny, następnie poczekać i obserwować. Jeśli na szkliwe po kilku godzinach czy nawet dobie zauważycie zmiany, np. odbarwienia, to znaczy, że naczynie weszło w reakcję i coś się wydziela. Nie traktujmy jednak wyniku jako 100% wyznacznik. Jeśli po takim teście ze szkliwem nic się nie stało, a producent i tak klasyfikuje je jako niespożywcze, to wcale nie znaczy, że mamy go użyć na naczyniu!




Jak bardzo zaszkodzi mi jabłko z kadmowej patery?

Nie oszukujmy sie, żyjemy w świecie już zanieczyszczonym i źródeł zagrożeń jest wiele, np.: powietrze, dym papierosowy, żywność z zanieczyszczonych gleb. Na pewno warto mieć na uwadze fakt, że takie “kadmowe jabłuszko” przyczyni się do zwiększenia kadmu w organizmie. Ale ale czy takie jedno jabłko od razu nas zatruje? Nie powinno ale wiedzmy, że kadm tam jest i nie jest obojętny dla naszego zdrowia tak samo jak picie z plastikowej butelki nagrzanej na słońcu!



I znów napiszemy: 

Jeśli nieświadomie wykonałeś "niespożywczą pracę" głowa do góry! Po prostu nie popełniał tego błędu i poinformuj użytkowników, przecież nie zrobiłeś tego specjalnie. 


Wpis jest częścią cyklu Feel the Clay realizowanym przez A&T Ceramika

Szybki kontakt

574 740 950
22 743 50 08
 
info@at-ceramika.pl   
Wykrojnik ryba 18 cm
4,99 zł 3,00 zł
Wykrojnik Zajączek
2,40 zł 1,95 zł
Wykrojnik Śnieżynka
4,10 zł 2,87 zł
płyta do pieca średnica 42 cm
123,00 zł 112,00 zł
Piec Nabertherm kręgowy TOP 190
18,390,00 zł 17,470,50 zł
Wykrojnik Koniczyna
3,30 zł 2,31 zł
Wykrojnik Choinka
3,40 zł 2,38 zł
Wykrojnik dzwonek
2,90 zł 1,90 zł
Wykrojnik Koń na biegunach
16,20 zł 12,96 zł
Koło garncarskie RK-5T SHIMPO
2,574,00 zł 2,500,00 zł
Piec Nabertherm kręgowy TOP 80
12,750,00 zł 12,000,00 zł
Koło garncarskie RK-3E SHIMPO
7,000,00 zł 6,550,00 zł
Koło HSL JUNIOR V-S
2,400,00 zł 2,350,00 zł
płyta do pieca średnica 45 cm
156,00 zł 145,00 zł
Wykrojnik Gąska
3,40 zł 2,38 zł
płyta do pieca średnica 55 cm
260,00 zł 251,00 zł
Koło garncarskie RK-3D SHIMPO
6,560,00 zł 6,050,00 zł
Koło garncarskie RK-55 SHIMPO
4,050,00 zł 3,800,00 zł
Wykrojnik Anioł duży
4,80 zł 3,60 zł
Wykrojnik Kometa
2,70 zł 1,89 zł
Rzetelna Firma
http://wizytowka.rzetelnafirma.pl/K7I3ZVEB
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w swojej przeglądarce.